Brouwen en streekproducten op de Dag van het eetbare landschap 2014 in Bokrijk

19.09.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Bokrijkambacht

Op zondag 21 september vindt in Bokrijk de 16de editie plaats van de Dag van het Eetbare Landschap. Je kan dan traditiegetrouw kennismaken met alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur. “Nu zondag combineren we in het unieke kader van het Openluchtmuseum verschillende activiteiten rond al het lekkers uit eigen streek. Bokrijk zet voor één dag de authentieke installaties uit haar collectie terug in werking tijdens demonstraties bier brouwen, jenever stoken, brood bakken of het vervaardigen van stroop. Zo kunnen bezoekers mee ervaren hoe echte vakmensen met liefde en passie een ambachtelijk product maken”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste streekproductenmarkten in Limburg.

10 jaar bier brouwen in Bokrijk

Op zondag 21 september geniet je in het Openluchtmuseum van Bokrijk van tal van demonstraties en workshops. Hoe wordt wijn gemaakt? Hoe wordt jenever of stroop gestookt? Hoe wordt brood gebakken? Hoe werkt een rosmolen? Je ontdekt het allemaal tijdens de Dag van het Eetbare Landschap. Hoogtepunt is een demonstratie bier brouwen in museumbrouwerij het Paenhuys. Hier reconstrueert vzw Biergilde Dermerdal uit Vliermaalroot al tien jaar lang elk jaar een ander historisch bier. Voor deze jubileumeditie brouwen ze een oorlogsbier, zoals dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gebeurde, toen tarwe in beslag werd genomen. De brouwers gaan in de museumbrouwerij aan de slag met alternatieve grondstoffen, waaronder maïs, stroop, duivenbonen, spelt en rogge. Bovendien zullen ter gelegenheid van 10 jaar bier brouwen in Bokrijk ook enkele gastsprekers aanwezig zijn, waaronder de nieuwe minister van Cultuur, Sven Gatz. Het eerste resultaat van dit historisch brouwproces kan je reeds proeven op de Dag van het Eetbare Landschap. Voor de echte proeverij is het wachten tot de Winteravonden in Bokrijk. Dan heeft het bier op vaten kunnen
rijpen en is het echt degustatieklaar.

‘bokrijk brandmerkt’

Waar beter zo’n historisch brouwproces reconstrueren dan in Bokrijk? Met een museumbrouwerij, een hopast, een hopveld, graanakkers, molens, herbergen én de nodige expertise, is het Openluchtmuseum immers de geknipte locatie om de stiel van het artisanaal brouwen opnieuw tot leven te brengen. Het museum neemt dan ook al twaalf jaar een actieve rol op in de borging van het erfgoed rond artisanaal bierbrouwen. Het Openluchtmuseum van Bokrijk is immers niet enkel een door de Vlaamse Regering landelijk erkend museum. Het werd door UNESCO ook erkend als expertisecentrum voor immaterieel erfgoed. In die dubbele hoedanigheid onderschreef het Openluchtmuseum in maart 2014 nog het UNESCO-dossier dat de Belgische biercultuur wenst te laten opnemen op de ‘Representative List of Intangible Cultural Heritage’. En ook op ander immaterieel erfgoed wil Bokrijk in de toekomst verder inzetten. Met het project ‘bokrijk brandmerkt’
legt het Openluchtmuseum de focus op vakmanschap en expertise. In de komende jaren zullen verschillende ambachten in het museum uitgewerkt en in de kijker geplaats worden. De reconstructie van het historisch brouwproces op 21 september in het Paenhuys is hier alvast een voorsmaakje van.

100 jaar ‘Groote Oorlog’

Het brouwen van een oorlogsbier is niet het enige wat tijdens de Dag van het Eetbare Landschap verwijst naar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar exact een eeuw geleden. Dit kantelmoment in de geschiedenis wordt in het Openluchtmuseum ook herdacht door middel van tal van andere activiteiten. Op zondag 21 september kan je ook proeven van oorlogsbrood, bereid door de Limburgse Bakkersbond, of genieten van warme soep, bereid op een veldkeuken uit Wereldoorlog 1. Ook kan je een lezing bijwonen over brouwen in oorlogstijd, gegeven door Frank Becuwe, auteur van ‘Bier aan het Ijzerfront’. In museumdeel Haspengouw ervaar je bovendien nog tot het einde van het seizoen hoe de mensen anno 1914 leefden in een dorp achter de frontlijn.

Streekproductenmarkt

Tijdens de Dag van het Eetbare Landschap kan je traditiegetrouw je zintuigen weer de kost geven op de streekproductenmarkt. Maar liefst 70 standhouders verkopen groenten, fruit, kruiden en zeldzame planten, rechtstreeks uit de tuin. Daarnaast kan je ook voor afgewerkte en half afgewerkte producten zoals kazen, streekwijnen, chocolade of hoeveproducten op deze markt terecht. Verder kan je proeven van huisgemaakte paté, kipkap en bloedworst, bereid door de Limburgse Slagersbond. Geniet je liever van een glaasje jenever? Ook dat kan. Aan de Bokrijkstand kan je gratis jenever verkrijgen, opgelegd met klein fruit of kruiden uit Bokrijk. En ook voor verse kalebassoep moet je aan de Bokrijkstand zijn. Kortom, heel het Openluchtmuseum staat op zondag 21 september in het teken van alles wat eet- en drinkbaar is in de planten- en dierenwereld. Om van het ene lekkers naar het andere te pendelen, kan je bovendien de hele dag lang gratis gebruik maken van de huifkar.

Uitreiking A.S.G.- Toerisme-eremerk Jan Lambin

Tot slot ontvangt Bokrijk het ‘A.S.G.- Toerisme-eremerk Jan Lambin’ uit handen van de heer Jacques Collen, stichter-voorzitter van de ‘Academie voor de Streekgebonden Gastronomie’. Dit ereteken wordt sinds 1991 uitgereikt aan toeristische initiatieven die de streekgebonden gastronomie promoten. Bokrijk heeft de eer deze oorkonde in ontvangst te mogen nemen en dit specifiek voor haar jaarlijkse inspanningen die ze al sedert 1998 levert om tijdens de Dag van het Eetbare Landschap een platform aan te bieden voor alles wat consumeerbaar is en wat naar artisanale traditie wordt vervaardigd. Dit ter promotie van de producenten die het ambachtelijke in hun vaandel dragen.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)