Cultuurplatform Forte zoekt klassieke musici met talent

20.10.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht
b-classic

Cultuurplatform Forte, het platform voor klassieke muziek in Limburg, organiseert op zondag 1 februari 2015 een auditiedag in de Academiezaal van Sint-Truiden. Jonge, klassieke musici kunnen er zich voorstellen aan een vak- en publieksjury.
“Het succes van de vorige audities en het mooie muzikale parcours dat laureaten sindsdien hebben afgelegd, bevestigen hoe belangrijk het is dat de provincie Limburg deze audities organiseert“, zegt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Cultuurplatform Forte organiseert om de vier jaar audities voor jonge, klassieke muzikanten. De wedstrijd scout talent en helpt de laureaten om professioneel stappen vooruit te zetten. Verschillende laureaten van vorige edities bouwden een internationale carrière uit. Zo is er sopraan Katrien Baerts die door de vakpers bejubeld wordt voor haar operarollen in de meest prestigieuze concertgebouwen in binnen- en buitenland. Ze werkt samen met gerenommeerde dirigenten en stootte door tot de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ook de carrière van saxofonist Kurt Bertels zit in de lift. Als solist maar ook als groepslid van het Kugoni Trio, het Anemos Saxofoonkwartet en het Belgisch Saxofoon Ensemble speelde hij op heel wat belangrijke nationale en internationale podia. Een ander succesverhaal is dat van violiste Alexandra Van Beveren. Naast haar solo- en kamermuziekspel speelt ze in het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie, Vlaamse Opera en bij het City of Birmingham Symphony Orchestra en maakt ze deel uit van het internationaal succesvolle Mosa Trio. Momenteel ambieert ze een vast contract bij de 1ste violen bij Philharmonia Orchestra in Londen.

Wie kan deelnemen aan de auditiedag?
Solisten, woonachtig of afkomstig uit Belgisch Limburg, alsook ensembles met maximum 5 leden die voor minstens 50 % een link hebben met Limburg. Deelnemers moeten afgestudeerd zijn aan een muziekhogeschool of minimaal hogere muziekstudies hebben aangevat. Je mag op 31 december 2014 niet ouder zijn dan 30 jaar (voor ensembles: gemiddelde leeftijd niet meer dan 30 jaar). Laureaten uit vorige Forte-audities worden niet toegelaten.

Inschrijving
Inschrijven kan enkel via beta.vi.be/cultuurplatform tot en met 15 december 2014. Voor 15 januari worden de deelnemers geïnformeerd of ze geselecteerd zijn en welk programma zij zullen spelen.

Prijzen
De prijzenpot bestaat uit 2 500 euro die verdeeld wordt over de verschillende laureaten uit de wedstrijd. Daarnaast worden de laureaten aanbevolen bij concertorganisatoren en krijgen zo extra podiumkansen. Elke laureaat mag deelnemen aan het ‘Laureatenconcert’ in 2015 en wordt hiervoor vergoed. Alle deelnemers ontvangen een cd-opname inclusief een professionele fotosessie.

De vakjury
De vijf laureaten worden gekozen door een vakjury, bestaande uit voorzitter Luc Ponet (inspecteur Kunstonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap), Stefaan Ottenbourgs (directeur CC de Bogaard en Academiezaal), Bob Permentier (intendant B-Classic, muzikant) en Fred Brouwers (vroegere presentator Klara); secretaris: Jan Vanhamel (Chopin Associatie).

Oproep publieksjury
De audities staan open voor publiek. De toegang is gratis. Wie meer wil dan alleen maar luisteren, kan deelnemen aan de jurering. Als lid van de publieksjury kijk je mee achter de schermen en kies je samen met programmatoren, muzikanten en andere professionelen uit de muziekwereld de publiekswinnaar. Het wordt een dag van intens klassieke muziek beleven in de beste akoestische omstandigheden, van spannende discussies en aangename uitwisseling met andere muziekliefhebbers. En niet onbelangrijk: men steekt het jonge talent een hart onder de riem. Wie wilt deelnemen aan de publieksjury, kan zich melden bij Cultuurplatform Forte, via klassiek.cultuurplatform.be.