Breng je grootste schat naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

09.03.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

schatten in het museum in Tongeren

“Limburg herbergt een schat aan cultureel erfgoed uit het hele verre verleden, lang vervlogen tijden en recentere periodes”, vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “De provincie pakt daar uiteraard graag mee uit en het trekt heel wat bezoekers aan.” Op zondag 2 april 2017 organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een expertisedag. Je kan dan je antiquiteiten gratis laten identificeren en schatten door experts. Het museum doet hiervoor een beroep op ARGVS, een vereniging van kunstexperts.

Voorbereid afzakken naar het museum in Tongeren

Zijn die oorbellen van mama’s betovergrootmoeder van goudwaarde? Is die blauwe paternoster in het schatkistje van oma écht? Is die Romeinse verkleedhelm van op zolder misschien toch authentiek? Met alle objecten of kunstwerken waarvan je denkt of hoopt dat ze iets waard zouden kunnen zijn, kan je terecht op zondag 2 april 2017 in het Gallo-Romeins Museum van 10.30 uur tot 17.00 uur. De vereniging ARGVS, gespecialiseerd in het onderzoek en de waardebepaling van kunst en antiek, vaardigt vijf experts af. Zij hebben elk hun vakgebied, en zijn gespecialiseerd in:

  • zilverwerk;
  • antieke juwelen;
  • postzegels;
  • beeldende kunst uit de 19de en 20ste eeuw: schilderijen en beelden;
  • archeologische vondsten: zowel uit de Romeinse als de vroeg christelijke tijd.

De erkende kunst- en antiekdeskundigen geven je informatie over de herkomst, het belang en de waarde van je voorwerpen. Daarnaast krijgt elke eigenaar ook waardevolle tips mee over hoe zijn schatten het best bewaard worden, of hoe ze indien nodig opgeknapt kunnen worden. “Op deze expertisedag kunnen Limburgers ontdekken welke pareltjes ze zelf in huis hebben. Ik ben alvast benieuwd”, blikt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Ergoed Igor Philtjens vooruit.

Maximum 5 stuks

Belangrijk: Om de dag vlot te laten verlopen, mag iedere deelnemer maximum vijf objecten meebrengen naar het museum in Tongeren.

Voor meer info kan je terecht op de site van het Gallo-Romeins Museum: www.galloromeinsmuseum.be

> Lees het artikel in de krant (.pdf)