Reuzenoptocht tijdens Bokrijkdag 2015

12.08.2015 | # # # # 
Deel dit bericht
reuzenoptocht Bokrijk

Ook in augustus is het Openluchtmuseum van Bokrijk zeven dagen op zeven geopend en biedt het elke dag een ruime keuze aan workshops, demonstraties en gezinsactiviteiten aan. De zondagen zijn extra sfeervol dankzij gethematiseerde Bokrijkdagen. “We blijven in de zomerperiode investeren in extra programmatie en evenementen zodat er voor de bezoekers nog meer te beleven valt”, zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Tijdens de Bokrijkdagen, acht zondagen in juli en augustus, wordt telkens een ander aspect uit ons rijke culturele erfgoed belicht. Nu zondag zorgt een reuzenoptocht voor extra animo in het Openluchtmuseum. De reuzencultuur kent een eeuwenlange traditie in onze streken en is erg waardevol immaterieel erfgoed.”

Grote optocht mét grootste Europese reus

Op zondag 16 augustus wordt het Openluchtmuseum van Bokrijk bevolkt door maar liefst 26 indrukwekkende reuzen van divers pluimage. Kinderen sporen ze allemaal op met behulp van een stempelkaart en kunnen met de reuzen op de foto gaan. Een volle kaart levert een houten Bokrijkpaardje op dat ze ter plaatse naar hartenlust mogen versieren.

Het letterlijke hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld de grote reuzenoptocht vanaf 14.30u. Alle reuzen zetten koers richting dorpsplein in museumdeel Kempen, waar ze aan het publiek worden voorgesteld onder begeleiding van een fanfare. Nadien vervolgen ze hun weg doorheen het Openluchtmuseum. Onder de aanwezigen heel wat klinkende namen zoals Zjang den Heimeier uit Meeuwen-Gruitrode, Clemang de Vos uit Lebbeke of Anneke Mossel van de Antwerpse Linkeroever. Ook Jan Turpijn uit Nieuwpoort is van de partij. Deze historische reus uit 1926 is met zijn gestalte van 10,85 meter de grootste reus uit Europa! Er zijn maar liefst 24 dragers nodig om deze reus voort te bewegen.

Reuzencultuur onder de loep

De reuzen die je op deze Bokrijkdag kan ontmoeten, komen uit heel Vlaanderen. Recent nog werd de Vlaamse reuzencultuur opgenomen op de ‘Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed’. Zo wordt deze vorm van erfgoed toegevoegd aan het rijtje met 41 andere typische gebruiken zoals de garnaalvisserij te paard, het vervaardigen van kant of de Vlaamse beiaardcultuur.

Er zijn naar schatting meer dan 800 reuzen in Vlaanderen. De eerste reuzen doken aan het einde van de 14e eeuw op in katholieke processies. Ze beeldden bijbelse figuren of heiligen uit. Vandaag de dag zijn de meeste reuzen een verpersoonlijking van een historische figuur, lokale persoonlijkheid of ambacht. Deze metershoge poppen trekken er op uit om het publiek te vermaken tijdens religieuze ommegangen, optochten, evenementen of carnavalsfeesten. De reuzen worden in leven gehouden door honderden enthousiaste vrijwilligers. Ze hebben vaak eigen dansbewegingen of een eigen lied.

Reuzen zijn stevig ingebed in de feestcultuur in Vlaanderen. De term ‘reuzencultuur’ verwijst naar het gebruik om de poppen te laten ‘uitgaan’, maar evengoed naar de technieken, betekenissen en rituelen die ermee samengaan. In 2010 werd de koepelvereniging Reuzen in Vlaanderen vzw opgericht, waardoor de verschillende reuzenverenigingen hun krachten kunnen bundelen.

Kijken en zélf doen

Op deze Bokrijkdag genieten de bezoekers, net zoals tijdens weekdagen, eveneens van talrijke demonstraties en initiaties door de vakmensen van Bokrijk. Op de vernieuwde website www.bokrijk.be vind je een handige agenda met het volledige aanbod van dag tot dag. Bekijk de herder, pottenbakker, spinster, mandenvlechter of imker aan het werk. Wie liever zelf de handen uit de mouwen steekt, kan dat tijdens één van de workshops zoals een springtouw maken, broodjes bakken, een origineel boterhammenzakje naaien of een armbandje vervaardigen uit leder. Voor een workshop betaal je extra via 1 of 2 workshopjetons (€2,5 per jeton). Het resultaat gaat achteraf natuurlijk mee naar huis.

Een overzicht van volgende Bokrijkdagen

  • Zondag 30 augustus: Bokrijkdag – Terug naar school