Bokrijkdag – historische koetsenparade

30.07.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
koetsenparade in Bokrijk

In de zomermaanden juli en augustus is het Openluchtmuseum van Bokrijk zeven dagen op zeven geopend. Je kan weer helemaal terugkeren in de tijd, naar het plattelandsleven van weleer of naar de boeiende jaren 60 in de permanente expo ‘De sixties’. Elke zondag van de grote vakantie zijn er extra activiteiten voorzien tijdens de Bokrijkdagen. Op zondag 3 augustus staan historische koetsen en karren in de kijker. “Tijdens de Bokrijkdagen willen we verschillende aspecten van ons rijke culturele erfgoed belichten. Ook historische rijtuigen maken hier deel van uit. Zij waren tot aan de introductie van de auto immers het vervoersmiddel bij uitstek”, aldus gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Door historische koetsen tentoon te stellen aan het publiek en de link te leggen met hedendaagse vervoersmiddelen biedt Bokrijk haar bezoekers een eigentijds venster op het verleden.”

Koetsenparade met jurering

Op zondag 3 augustus trekken meer dan 15 antieke koetsen door museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Karren en wagens waren eeuwenlang hét vervoersmiddel bij uitstek. Ze kenden door de jaren heen concurrentie van de trein en de fiets, maar bleven desondanks de dominante manier van reizen. Het is pas na Wereldoorlog 2, wanneer de auto doorbreekt bij het grote publiek, dat wagens en karren uit het straatbeeld verdwijnen. Tijdens de 4de Bokrijkdag krijgen bezoekers de unieke kans om de pracht en praal van deze antieke rijtuigen nog eens te bewonderen. Paard en kar zorgen vanaf 14 uur voor visueel spektakel in een historische koetsenparade in het Openluchtmuseum. Tijdens de parade worden koets en uitrusting gejureerd. De mooiste koets en het best uitgedoste gezelschap vallen daarna in de prijzen tijdens de prijsuitreiking.

Vaklui aan het werk

Om koets en paard er op hun best te laten uitzien, is er uiteraard nood aan vaklui. In het Openluchtmuseum kan je er een aantal aan het werk zien. In museumdeel De Kempen is de hoefsmid druk aan de slag in de smidse. Hij demonstreert hoe hij hoeven voor de paarden smeedt met behulp van metaal en vuur. In Oost- en West-Vlaanderen kan je een bezoekje brengen aan de wagenmaker. Hij toont je hoe karren en wagens vroeger vervaardigd werden. De kleinsten kunnen terecht in het knutselatelier in de schuur van Wortel. Daar kunnen ze, geheel in het thema van koetsen en paarden, naar hartenlust hun eigen houten Bokrijkpaardje versieren tijdens de workshop houten stokpaardjes pimpen.

Karrententoonstelling in het Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum van Bokrijk huist heel wat karren en wagens. Gedurende de zomervakantie kan je in de schuur van Zuienkerke terecht voor een tentoonstelling van een tiental prachtige antieke rijtuigen. Een topstuk uit de Bokrijkse museumcollectie is een bedevaartwagen, afkomstig van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel te Boom. Dit broederschap organiseerde vanaf 1810 jaarlijks een voetbedevaart naar Scherpenheuvel. Een tocht van zo’n 55 kilometer. De koets, getrokken door drie paarden, ging mee op bedevaart, en bood een plaats om uit te rusten aan zieke of vermoeide voetbedevaarders. Je kan deze en andere prachtige en unieke karren en wagens nog tot eind augustus komen bewonderen in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen.

Hop on – hop off huifkar

Tijdens de 4de Bokrijkdag kan je de paarden en koetsen niet enkel vanaf de zijlijn bewonderen, je kan ook zelf een ritje maken. Voor €3,5 per persoon maak je een rondrit in onze huifkar. Wil je met de huifkar het hele Openluchtmuseum verkennen en op- en afstappen in elk museumdeel? Dat kan met de ‘hop on – hop offhuifkar’. Hiervoor betaal je €4,5 per persoon. Zo kan je zelf ervaren hoe het voelt om, net zoals vroeger, per paard en kar vervoerd te worden. De huifkar rijdt trouwens niet alleen op 3 augustus, maar staat het hele seizoen lang elke dag paraat in het Openluchtmuseum. Zo kan je wanneer je maar wil een bezoekje brengen aan de museumdelen De Kempen, Oost- en West-Vlaanderen, Haspengouw en ‘De sixties’. Ideaal als je wat moeilijker te been bent, kleine kinderen bij hebt of als je gewoon eventjes wil uitrusten.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)