Bokrijk beleeft het uitbreken van de eerste wereldoorlog

01.08.2014 | # # # # 
Deel dit bericht
Bokrijkacteurs WOI

Op 31 juli is het exact 100 jaar geleden dat in België de Algemene Mobilisatie van het leger werd afgekondigd. Op 4 augustus 1914 vielen Duitse soldaten het land binnen. Zo belandde België in een
oorlog die bijna vijf jaar zou duren. “Vanaf vandaag beleeft de bezoeker in het Openluchtmuseum het uitbreken van de oorlog zoals dit 100 jaar geleden gebeurde in een Vlaams plattelandsdorp achter de frontlijn”, aldus gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, tevens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Door middel van Living History flitsen bezoekers samen met de Bokrijkacteurs terug naar dit kantelmoment in de geschiedenis. Het is een methode die reeds jarenlang in Bokrijk gehanteerd wordt en het vormt een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed binnen het Openluchtmuseum.”

Living History

In het Openluchtmuseum reis je 100 jaar terug in de tijd. Zo komen bezoekers dit jaar in 1914 terecht, het jaar waarin de ‘Groote Oorlog’ uitbrak. Sinds jaren wordt in museumdeel Haspengouw het leven van een eeuw geleden uitgebeeld door middel van Living History. Dit is een internationaal gebruikte museummethode waarbij bepaalde historische technieken, gebeurtenissen of tijdvakken gereconstrueerd worden aan de hand van demonstraties van het dagelijks leven. In Bokrijk kan de bezoeker het hele seizoen lang dagelijks het leven anno 1914 beleven en ontdekken hoe gewone mensen toen omgingen met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Het verhaal van het uitbreken van de ‘Groote Oorlog’

Na de start van de Eerste Wereldoorlog in Europa werd in België de Algemene Mobilisatie van het leger afgekondigd. Mannen en jongens moesten zich melden en klaarmaken voor de strijd. De champetter kondigt het begin van de ‘Groote Oorlog’ aan en de klokken worden geluid. Dorpsbewoners laten hun dagdagelijkse taken voor wat ze zijn en haasten zich naar de kerk om te zien wat er gaande is. De daaropvolgende dagen gaat het leven in het dorp opnieuw zijn gang. Maar iedereen maakt zich ongerust over echtgenoten, zoons, broers, vaders … die in de oorlog aan het vechten zijn. Af en toe arriveren er brieven van het front. Er wordt gebeden voor de soldaten. Het ‘Algemeen Belang der Provincie Limburg’ verschijnt niet meer.

Programmatie in Bokrijk

Op 1, 2 en 3 augustus brengen de Bokrijkacteurs in het dorp dit kantelmoment in de geschiedenis weer tot leven. Op deze drie dagen vindt er vanaf 15.30 uur een speciale programmatie plaats aan de kerk in museumgedeelte Haspengouw. En ook op maandag 4 augustus, de dag dat de Eerste Wereldoorlog definitief uitbrak in België, is er van 10.30 uur tot 16.30 uur een aangepaste programmatie. Hoe gingen mensen in het dorp om met het uitbreken van de oorlog? Hoe was het leven achter de frontlinie? Hoe werd het dagelijks leven beïnvloed? Nog tot eind september kun je het antwoord op al deze vragen ontdekken bij de Bokrijkacteurs in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)