BOERDERIJDIEREN IN ACTIE IN BOKRIJK

09.07.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
Bokrijk, ezel

De zomer is ook in Bokrijk weer van start gegaan. Bovenop het uitgebreide zomeraanbod kan je je elke zondag van de vakantie aan allerlei extra activiteiten verwachten. “Tijdens de Bokrijkdagen, acht zondagen in juli en augustus, wordt er telkens een ander aspect uit ons rijke culturele erfgoed belicht,” zegt gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens, eveneens voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Dit op een interactieve en hedendaagse manier. Zo wil Bokrijk een eigentijds venster op het verleden bieden.” Nu zondag spelen de boerderijdieren de hoofdrol en kan je in het Openluchtmuseum terecht voor dierenvertier. Je ontdekt er tal van historische dierenrassen, leert hoe mens en dier 100 jaar geleden samenleefden onder één dak en ziet hoe de dieren vroeger werkten op de boerderij.

Historische boerderijdieren

Op zondag 13 juli maak je tijdens de tweede Bokrijkdag kennis met de schapen-, runder-, hoender- en paardenrassen die vroeger de Belgische erven bevolkten. Van het Belgisch landvarken over de lakenvelder tot het Kempisch heideschaap, in het Openluchtmuseum van Bokrijk kan je de meest diverse historische dierenrassen bewonderen. Zo biedt het museum plaats aan negen soorten kippen, twee soorten varkens, zeven soorten schapen, vier soorten runderen en enkele paarden, ezels, geiten en Vlaamse reuzen. Je kan niet enkel ontdekken hoe deze dieren er uitzien, maar ook hoe ze zo’n 100 jaren geleden onder één dak leefden met de mens en wat hun functie toen was, in een gratis rondleiding met gids.

Op bezoek bij de imker

Naast de typische boerderijdieren biedt het Openluchtmuseum ook onderdak aan enkele andere diersoorten. Zo zijn er in Bokrijk altijd wel kerkuilen te vinden, aangetrokken door de natuurlijke omgeving en aanwezigheid van originele schuren, torens, oude gebouwen en kerken. Ook is er een bijenvolk aanwezig in het Openluchtmuseum. Dankzij een bijenkijkkastje kan je zien hoe de bijen af en aan vliegen en een raam volbouwen, of kan je de bijenkoningin bewonderen. Je kan ook zelf ontdekken hoe de was van deze bijen vroeger verwerkt werd tijdens de workshop ‘een kaars uit bijenwas maken’. Of je kan terecht bij de imker om te proeven van verschillende soorten honing, of om te voelen of ruiken aan wasplaten en waszeep.

Dieren in actie

Je kan de boerderijdieren niet enkel op het erf of in de wei bewonderen. Ze komen tijdens de Bokrijkdag ook in actie. Paarden tonen hun kracht tijdens een demonstratie boomslepen, een activiteit die vandaag de dag bijna volledig vervangen is door machines. En ook om de rosmolen te laten draaien, wordt er een beroep gedaan op paardenkracht. Vervolgens gaan de os en de ezel aan het werk om de karren gemalen gerst van de rosmolen naar de Schuur van Oevel te brengen. Daar wordt het varkensvoer bereid en kunnen kinderen helpen met het voederen van de varkens. Ook voor de verplaatsing door het Openluchtmuseum kan je op de dieren rekenen. De ‘Hop on – Hop-off Huifkar’, getrokken door Belgische trekpaarden, brengt je van het ene museumdeel naar
het andere.

Dierenvertier

Op het Kempens dorpsplein kan je de ganzenfanfare aan het werk zien: dertien ganzen die marcheren op de maat van de tamboer. Ook kan je er een bezoekje brengen aan het sprekend schaap of een infosessie over kippen in de tuin bijwonen. De kleinsten kunnen terecht op de mobiele kinderboerderij, waar ze de kans krijgen om te knuffelen met konijnen, cavia’s, eenden en schapen. Of ze kunnen leren vilten met de wol van de schaapjes in het knutselatelier. Voor wie zelf in actie wil komen, is er een initiatie hoefijzerwerpen in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Meer dan genoeg dus voor een dag dierenplezier.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)